niedziela, 3 października 2010

RESTAURACJE

Normalnym stylem życia jest tutaj jedzenie w restauracjach, oberżach, bistrots, gourmet etc. Jest ich tutaj bez liku, ale wydaje się, iż ciągle zbyt mało. Znalezienie stolika wieczorem (szczególnie w piątek, sobotę), nie mając rezerwacji, jest tak naprawdę “marzeniem ściętej głowy” i zaiste graniczy z cudem, chyba, że knajpa podła, ale takiej tutaj chyba nie uświadczysz.

Restauracje oferują z reguły Menus, które z reguły zaspokajają oczekiwania najbardziej wymagających smakoszy. Można oczywiście zamawiać à la carte, ale chyba lepiej zdać się na doświadczenie i dobrą wolę Szefa Kuchni, który ułożył proponowane Menus w oparciu o własne, najbardziej udane eksperymenty.

Menu z reguły składa się z entrée (przystawka) np. escargots (ślimaki) 6 lub 12 szt., salade (sałata), foie gras, terrine de canard (teryna z kaczki) do wyboru, następnie plat chaud (danie główne) np. charolais (bœuf bourguignon lub cote de boeuf lub entrecote), côte d'agneau (super delikatna jagnięcina, zgrillowana i podpieczona, różowa w środku, potężna porcja na 3-4 żeberka, najlepsza z prawdziwą moutarde de Dijon), następnie plateau des fromages (deska serów) i dessert (deser ).

Ceny Menu zaczynają się od 11,50 € od osoby bez napojów.

Wydaje się, iż optymalną “dawką” burgundów do kolacji są 3 – 4 [różne] kieliszki na osobę. Na przykład 1 x aperitif, do przystawek 1 x białe Villages lub Premier Cru, następnie do głównego dania i serów 1 lub 2 x czerwone Grand Cru albo Premier Cru


BURGUNDZKIE MENU W NASZYM DOMU


W związku z nieuchronnie zbliżającym się (drugi dzień świąt) wydarzeniem p.n. „Urodziny”, osoby bliskiej ścisłemu Zarządowi VINTRIPS, Komitet Redakcyjny niniejszego bloga, na swoim dorocznym zebraniu sprawozdawczo-wyborczym, postanowił (jednogłośnie) zorganizować dla wyżej wymienionej, i jej gości obiad „burgundzki”, jak następuje:

APÉRITIF
Kir + gougéres

PRZYSTAWKA I
ENTREÉ I

Szynka po burgundzku
Jambon persillée

+
Bourgogne Aligoté , 2009, BIO, Didier Montchovet

PRZYSTAWKA II
ENTREÉ II

Sałata chłopska
Salade paysanne
+
Volnay, 2002, Michel Pont, Château de Savigny-les-Beaune

DANIE GŁÓWNE
PLAT

Wołowina po burgundzku
Bœuf Bourguignon
+
Monthélie, 2005, Côte de Beaune-Villages, Michel Pont, Château de Savigny-les-Beaune

SERY
FROMAGES

*Epoisses,
*Citeaux,
*Délice de Pommard
+
Beaune aux Couchieras, 2004, 1er Cru, BIO, Didier Montchovet

DESER
DESSERT

Tarta owocowa
Tarte aux fruits

KAWA, CYGARO

+
Marc de Bourgogne, Château de la Velle

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz