La pochouse – zupa rybna jest jedną z największych specjalności regionalnej kuchni burgundzkiej.
W jej skład wchodzą spore kawałki wszystkich możliwych [zawsze świeżych] ryb słodkowodnych jakie się znajdzie na targu (marché), a więc szczupaki, węgorze, sandacze, karpie, jazgarze, certy itp. itd. Znajdzie się na targu, albo samemu złowi w jednym z rozlicznych tutaj kanałów czy też w głównej rzece regionu - Saône.
Standardem jest ułożenie na przemian ryb tłustych (np. węgorz, lin itp) i chudych (np. szczupak, okoń)
Rzeczone kawałki gotuje się z ziołami, czosnkiem i tłuszczem w białym burgundzie (aligoté) tak aby wszystkie były grubo pokryte winem. Pod koniec gotowania należy dodać do wina trochę mąki i masła. Podaje się zawsze bardzo gorącą z gorącymi grzankami.
Stosowny dobór burgundów: Givry (białe) lub Rully.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz